Hartige taart met broccoli, walnoot en rode ui

Vrij simpel om te maken en oh zo lekker! Vaak hebben we nog een stuk taart over na de maaltijd die ik dan de volgende dag op kamertemperatuur tijdens de lunch op eet. Ik zou eerlijk gezegd niet willen kiezen tussen de taart vers uit de oven of die van een dag later, hij blijft gewoon lekker!

Geen ahornsiroop in huis? Agavesiroop of honing zijn ook ok om te gebruiken. Zelf liever je hartige taartdeeg maken? Ga je gang, leef je uit!

De gekarameliseerde rode uienringen zijn overigens ook verrukkelijk in geitenkaas. Roer het eens door een zacht en zoete geitenkaas en smeer het op een toastje.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 gram kant en klaar hartig quiche- en taartdeeg
  • 2 rode uien, in dunne ringen
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 2 theelepels ahornsiroop
  • 1 broccoli, in kleine roosjes
  • 30 gram walnoten, gehakt
  • 125 gram cheddar, geraspt
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 100 ml slagroom
  • 4 biologische eieren
  • 1 biologische citroen, de schil geraspt
  • Zout en peper

Aan de slag!

  1. Haal het kant en klare deeg uit de koelkast. Als het te koud is bij het uitrollen kan het deeg scheuren.
  2. Verwarm de oven voor tot 180 graden.
  3. Zet een pannetje op laag tot middelhoog vuur en voeg twee eetlepels olijfolie toe. Als de olie op temperatuur is voeg je de knoflook, tijm, ahornsiroop en de rode uienringen toe en bak je het langzaam gaar in een minuut of 10. De uienringen mogen niet bruin worden, maar lekker sappig en gekarameliseerd. Als het gaar is haal je het pannetje van het vuur en zet het op zij.
  4. Gebruik een lage taartvorm van zo’n 28 cm doorsnede. Leg het deeg hierop, druk aan tot de bodem en bedek ook de rand goed. Bij het kant en klare deeg zit waarschijnlijk ook een stuk bakpapier. Hou die er gewoon onder.
  5. Verdeel de gekarameliseerde uienringen over de bodem. Bovenop de uienringen verdeel je gelijkmatig de broccoliroosjes, walnoten, cheddar en chilivlokken.
  6. Klop de slagroom, eieren, citroenschil, snuf zout en wat vers gemalen peper door elkaar.
  7. Schenk dit mengsel tussen de broccoli in de taart. Zet het geheel 30 minuten in de oven. De taart is gaar als een houten prikker droog uit het midden van de taart komt.
  8. Laat 10 minuten rusten en dien warm of op kamertemperatuur op.

Geplaatst

in

,

door

Tags: